Feng Shui för lugn och harmoni

Feng shui betyder “vind och vatten”, vilket symboliserar balansen mellan de olika elementen – och på ett mer filosofiskt plan – det materiella och det icke-materiella. Känslan och tanken. Det praktiska och det emotionella. Det är denna balans som skapar harmoni i hemmet med den tusenåriga kinesiska vishetsläran som använder energiflöden för att skapa rum och platser som är optimala.

Olika rum har olika funktioner och därför använder man sig av olika metoder för att främja de energiflöden man vill skapa. När du besöker ett spa i Sverige så känner du direkt hur ett inre lugn infinner sig. Alla ytor är genomtänkta och inredda för att skapa en känslomässig stillhet, vilket fungerar perfekt för ett spa, men kanske inte lika bra på arbetsplatsen om man vill få något gjort!

Allting påverkar energin i ett rum: material, form, färg, ljud och position. I feng shui-läran anser man att varje enskild färg är ett uttryck för ett av de fem elementen jord, vatten, eld, metall och trä. För att främja social interaktion i exempelvis ett vardagsrum ska man använda energiska färger som gult och orange. Måla nu inte väggarna helt gula om du inte vill – det räcker med detaljer, som en kudde eller en pläd.

Av samma skäl ska man undvika dessa färger i sovrummet om man vill sova gott om natten. I sovrummet rekommenderas istället lugna naturfärger, men notera att väderstrecken har stor påverkan på feng shui-flödet, så det är en del att tänka på när man inreder enligt denna uråldriga lära.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *