Terrass, balkong, altan eller veranda?

Vad är egentligen skillnaden på en terrass, balkong, altan och veranda? Nu ska vi en gång för alla reda ut skillnaden mellan dessa och förklara vad de betyder. Det samtliga har gemensamt är att de är byggda utanför ett hus eller en lägenhet. Däremot finns det finns flera skillnader än just denna likhet, vilka vi går igenom nedan.

Vad skiljer dem åt?

Altan kontra terrass

Altan och terrass är ganska lika varandra trots att de har sina olikheter. De båda är en form av iordningställd uteplats i närheten av en bostad. Det som dock skiljer dessa åt är höjden över marken, samt att en terrass oftast är högre över marken än vad en altan är.

Terrasser är ofta också utrustade med terassvärmare för att man ska kunna njuta av terrassen även när kylan smyger sig på. En altan har nästan samma definition, bara att den är i anslutning till marken. Det till skillnad från en altan som kan vara placerad högre upp på huset.

Altan kontra balkong 

Altan och balkong liknar varandra i och med att båda är utanför huset. Däremot kan en balkong vara högt ovanför marken. Till skillnad från en terrass har en balkong ett skyddsräcke, samtidigt som de oftast är mindre.

Veranda 

Veranda är förmodligen det som enklast att urskilja av dessa. Den ligger alltid på markplan och har ett tak, samt ett räcke eller fönsterväggar. Det är vanligt att verandor är av trä och därför är det ovanligt att ha verandor i varmare länder. Vilket av alternativen terrass, balkong, altan eller veranda som passar dig bäst beror på dina önskemål och vilket slags boende det handlar om.